top of page
Oedeemtherapie_edited.jpg

Oedeem fysiotherapie

Oedeem is zwelling door abnormale vochtophoping in het weefsel. Dit kan komen door een operatie en/of een (chronische) ziekte waarbij het lymfestelsel onvoldoende in staat is om het oedeem te transporteren. Oorzaak hiervan is een verstoorde balans tussen de aan- en afvoer van lymfevocht. De klachten die u kunt ervaren zijn zwelling, vermoeidheid, pijn of andere beperkingen in het dagelijks leven. Oedeem kan ontstaan na operatie, bestraling, spataderen, post trombotisch syndroom, hart- en vaatproblematiek, brandwonden, lipoedeem etc.

Verschillende elementen van oedeemfysiotherapie volgens de Decongestieve Lymfatische Therapie

Manuele lymfedrainage

Door middel van speciale handgrepen wordt het lymfestelsel gestimuleerd om de vochtopname door de lymfvaten te bevorderen en de afvoermogelijkheden van lymfe te vergoten.

Compressietherapie

Door zwachtelen en/of een therapeutische elastische kous (TEK) krijgt het lymfestelsel continue druk om het oedeem te transporten.

Zelfmanagement

U wordt begeleid hoe u de bovenstaande elementen zelf kunt toepassen in het dagelijks leven, zodat u zo min mogelijk beperkingen ervaart door het oedeem.

Oefentherapie

Door te bewegen, waarbij de spierpompfunctie wordt aangezet, stimuleert u de werking van lymfevaten.

Huidverzorging

Door zwachtelen en/of een therapeutische elastische kous (TEK) krijgt het lymfestelsel continue druk om het oedeem te transporten.

Specialisten

bottom of page